Güvenli ve Huzurlu Yaşam Alanları İçin
0216 329 30 30

Yapı Denetim Neden Gerekli?

Ülkemizde Depremlerde Yaşananlar

Ülkemiz dünyanın aktif deprem kuşaklarından birisinin üzerinde yer almaktadır. Bu nedenle ev ve işyerlerimizin büyük çoğunluğu da deprem açısından riskli bölgelerdedir.

Buna rağmen, yapı denetim konusuna uzun yıllar gereken önem verilmemiştir. Tam tersine, denetimsiz şehirleşme ve sanayileşme, kaçak ve standartlara uymayan yapıların artışı, karşı karşıya olduğumuz riskleri artırmıştır. Deprem veya herhangi bir doğal afet karşısında yüz yüze kalacağımız tehlikenin boyutlarını daha da büyütmüştür. Bu yüzden sık sık yaşadığımız depremlerde hem can hem de mal kayıpları yüksek olmakta ve bazen dönüşü olmayan acı sonuçlarla karşılaşılmaktadır.

Türkiye’de sadece 1999 – 2002 yılları arasında, yani 4 senede 500.000’den fazla konut, 80.000’den fazla can kaybı yaşadık. Denetimsiz ve plansız yapılaşmanın bedelini yalnız malımızı mülkümüzü değil, sevdiklerimizi de kaybederek de ödedik.

Denetim Sorunlarına Çözüm Arayışı

Acı bir gerçekle yüz yüzeyiz: Ülkemizde yapılan inşaatların büyük çoğunluğu gerektiği şekilde denetlenmiyor. Yapılan incelemeler, daha proje çizimleri aşamasında bile inşaatların %80’den fazlasında ciddi tasarım ve hesap hataları olduğunu ortaya koydu. Pek çok uygulamada ehliyetsiz usta ve ekipler çalışıyor. Şantiyelerin yine %80’den fazlasında standartlara aykırı beton dökülüyor. Kullanılan çeliğin mukavemet seviyesi gerektiği gibi denetlenmiyor.

Evet, deprem doğal afettir, önlenemez. Fakat doğru planlama ve uygun denetim yöntemleriyle, daha dayanıklı yapılar inşa edilebilir, riskli olanlar güçlendirebilir veya daha güvenli şekilde yeniden inşa edilebilir. Bugün bu çalışmalara biraz zaman ve kaynak ayırarak, yarın yaşanabilecek dönüşü olmayan büyük acı ve kayıpların oluşma riski minimuma indirilebilir.

Çözüm: Objektif Yapı Denetim Kuruluşları

Bu denetimsizlikten doğan aksaklıkları gidermek, sorumlularını cezalandırmak ve mağdur durumdakilerin kayıplarını hukuki yollarla karşılayabilmek için yeni bir yasal düzenleme yapıldı ve 2001 yılında 4708 sayılı Kanun yürürlüğe girdi.



AHS, bu kanun ve yönetmelik kapsamında çalışarak, yapı ve projeleri objektif yöntemlerle denetler. İçinde yaşadığınız veya yaşayacağınız ev ve işyerlerinin varsa eksik ve hatalı yanlarını ortaya çıkarır, bu sorunların giderilmesinin yolunu açar. Deprem tehlikesine hazırlıklı olmanız, deprem standartlarına uygun yerlerde yaşamanız için… Can ve mal güvenliğinizi korumak için.

İletişim Formu

Tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz!

 *

 *

 *